Jharkhandinfo – Career Guide (Questions for G.K., Bank, SSC, Civil Services and Other Competition Exams)

Jharkhandinfo – Current Affaires Question Papers

15 Current Affairs and General Knowledge (Paper) Questions with their Answers. Use full in General Knowledge, SSC Exams, Banking Exams, Civil Services Exams and Other Competition Exams.

Category : Current Affairs.

Jharkhandinfo – Current Affaires Question Papers

15 Question with Four Hints and Correct Answers:

1. According to Prime Minister’s Research Fellows Scheme (India), how many students of B.Tech and M.Tech to get fellowship every year?

  1. 2000
  2. 1500
  3. 1000
  4. 5000

Correct Ans : 1000

2. In which capital city of Asian Country Narendra Modi laid foundation stone of first Hindu Temple?

  1. Al-Kuwait
  2. Manama
  3. Doha
  4. Abu Dhabi

Correct Ans : Abu Dhabi

3. In which Indian state Google India and Tata Trusts combined launch ‘Internet Shaathi’ program?

  1. Kerala
  2. Tamil Nadu
  3. Jharkhand
  4. Hyderabad

Correct Ans : Tamil Nadu

4. What is the name of the web-based monitoring system & fly ash mobile application recently unveiled by Central Govt. to enable better management of the ash produced by thermal power plants & cement plants?

  1. ASH App
  2. ASH Attack
  3. ASH Truck
  4. ASH Track

Correct Ans : ASH Track

5. Which committee has been recently constituted by Union Govt. to expedite capital acquisition for Armed Forces Modernisation?

  1. Nirmala Sitharaman Committee
  2. Vinay Sheel Oberoi Committee
  3. R K Jain Committee
  4. Amber Dubey Committee

Correct Ans : Vinay Sheel Oberoi Committee

6. Which country has become the world’s first country to repeal same-sex marriage?

  1. Bemuda
  2. Pakistan
  3. South Africa
  4. India

Correct Ans : Bermuda

7. Which famous Indian personality was recently appointed as the Brand Ambassador of Muthoot Group?

  1. Priyanka Chopra
  2. Amitabh Bachchan
  3. Rahul Dravid
  4. Virat Kohli

Correct Ans : Amitabh Bachchan

8. Which Indian personality has been recently conferred the ‘Grand Collar of the State of Palestine’?

  1. Amithabh Bachchan
  2. Narendra Damodardas Modi
  3. Atal Bihari Vajpayee
  4. Dr. Manmohan Singh

Correct Ans : Narendra Damodardas Modi

9. Which Indian State was recently ranked No. 1 in smaller states group in ‘Healthy State, Progressive India’ report by NITI Aayog?

  1. Mizoram
  2. Nagaland
  3. Tripura
  4. Sikkim

Correct Ans : Mizoram

10. Which Indian university was ranked 29th in the ‘World University Ranking – Asian Universities’?

  1. Jawahar Lal Nehru University
  2. University of Mumbai
  3. Indian Institute of Science
  4. University of Allahabad

Correct Ans : Indian Institute of Science

11. Which railway zone in India became the 1st rail zone with 100% LED lighting at Stations?

  1. North-Western Railway Zone
  2. South-Western Railway Zone
  3. East Coast Railway Zone
  4. South-Central Railway Zone

Correct Ans : Indian Institute of Science

12. Which regional language was recently got official language status by the Govt. of West Bengal?

  1. Sindhi
  2. Kuruk
  3. Bodo
  4. Dogri

Correct Ans : Kuruk

13. Which State Govt. has banned loose cigarettes sale?

  1. Jharkhand
  2. Gujrat
  3. Bihar
  4. West Bengal

Correct Ans : Bihar

14. Which University was recently adjudged as Asia’s top university in the ‘World University Ranking-Asian Universities’?

  1. Indian Institute of Science
  2. University of Geneva
  3. University of Hong Kong
  4. National University of Singapore

Correct Ans : National University of Singapore

15. Who has been recently appointed as the Assistant Chief of Naval Staff (Air)?

  1. Nakul Asthana
  2. Guru Asthana
  3. Mukul Asthana
  4. Narendra Damodardas Modi

Correct Ans : Mukul Asthana

Leave a Reply

%d bloggers like this: