Jharkhandinfo – Career Guide: Current Affairs Quiz (Questions for Science & Technologies, G.K., Bank, SSC, Civil Services and Other Competition Exams) Post#1

Jharkhandinfo – Science & Technologies Question Papers

Current Affairs Quiz

15 General Knowledge (Paper) Questions with their Answers. Use full in General Knowledge, SSC Exams, Banking Exams, Civil Services Exams and Other Competition Exams.

Category : Science & Technologies.

Jharkhandinfo – Science & Technologies Question Papers

15 Question with Four Hints and Correct Answers:

1.Which vitamin is generally extracted by humans in urine ?

  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D

Correct Ans : Vitamin C

2. Due to the presence of which element onion and garlic have sharp odour?

  1. Calcium
  2. Potassium
  3. Sodium
  4. Oxygen

Correct Ans : Potassium

3. From which place the fossils of Shringasaurus indicus was recently dug up?

  1. Kollam in Kerala
  2. Madurai in Tamil Nadu
  3. Dhanbad in Jharkhand
  4. Tekapur in Madhya Pradesh

Correct Ans : Tekapur in Madhya Pradesh

4. From which place the newly discovered 3 species of eel was found?

  1. Coast of Oman
  2. Territorial Sea
  3. Arabian Sea
  4. Northern Bay of Bengal Coast

Correct Ans : Northern Bay of Bengal Coast

5. In which journal, Geologists of Indian Statistical Institute have recently published an article detailing the findings of fossils of Shringasaurus indicus?

  1. International Journal of Agriculture and Food Science Technology
  2. International Journal of Agricultural Science and Research
  3. International Journal of Paleopathology
  4. International Journal of Educational Research

Correct Ans : International Journal of Paleopathology

6. In which Indian Naval Air-Station, Integrated Automatic Aviation Meteorogical Systems in inaugurated recently?

  1. INS- Garuda
  2. INS- Kadamba
  3. INS- Rajali
  4. INS- Hansa

Correct Ans : INS-Garuda

7. On which date International Day of Women and Girls in Science is celebrated?

  1. 11th January
  2. 11th February
  3. 11th March
  4. 11th April

Correct Ans : 11th February

8. The disease, spondylitis being diagnosed in a vertebrate fossil for the first time in India belongs to which period?

  1. Triassic Period
  2. Jurassic Period
  3. Permian Period
  4. Mesozoic Era

Correct Ans : Triassic Period

9. What are the names of the newly discovered species of eel by the Scientist of India?

  1. Gymnothorax Pseudolite
  2. Gymnothorax Visakhaensis
  3. Enchelycore Propinqua
  4. All of Current Affairs

Correct Ans : All of Above

10. What is the name of the species of recently discovered fossil of diseased, one horned reptile that has spinal characteristics resembling the modern scourge of spondylitis?

  1. Tortrix eryx Indicus
  2. Bos Taurus Indicus
  3. Shringasaurus Indicus
  4. None of Above

Correct Ans : Shringasaurus Indicus

11. Which device is used to detect and measure small electric current in a circuit?

  1. Electrometer
  2. Galvanometer
  3. Voltmeter
  4. None of these

Correct Ans : Galvanometer

12. From which place Indian Space Research Organisation launched its 100th satellite?

  1. Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC), Thiruvananthapuram
  2. Liquid Propulsion Systems Centre (LPSC), Thiruvananthapuram
  3. Satish Dhawan Space Centre (SDSC-SHAR), Sriharikota
  4. ISRO Propulsion Complex (IPRC), Mahendragiri

Correct Ans : Satish Dhawan Space Centre (SDSC-SHAR), Sriharikota

13. In which city India and Malaysia held a 5th Bilateral Technical Meeting?

  1. Mumbai
  2. Gujrat
  3. New Delhi
  4. West Bengal

Correct Ans : New Delhi

14. Who is appointed as CFO in Lenovo India?

  1. Sundar Pichai
  2. Alok Garodia
  3. Dinesh Paliwal
  4. Indra Nooyi

Correct Ans : Alok Garodia

15. Which agency conduct first spacewalk of 2018?

  1. ISRO
  2. NASA
  4. JAXA

Correct Ans : NASA

Leave a Reply